EINDHOVEN – Lagere tarieven en lagere budgetten: De Eindhovense bezuinigingen hakken erin bij de honderden zorgaanbieders in de stad. Een van hen, Pandor Jeugdzorg, houdt bijna niks over.
Pandor Jeugdzorg helpt nu nog vijftien Eindhovense jongeren die thuiszitten weer op weg naar werk, opleiding of dagbesteding. Na 1 januari moet de zorgaanbieder daarmee stoppen: Eindhoven brengt haar budget terug tot 10.000 euro voor heel 2019. ,,Dit is a-sociaal”, zegt directeur Peter Fluiter van Pandor.
Pandor is eind vorig jaar actief geworden in Eindhoven. Omdat het Ministerie van Onderwijs dat vroeg, aldus Fluiter. ,,Zij krijgt veel klachten van ouders die zien hoe hun kind door gedragsproblemen thuis belandt, zonder enig perspectief. In Zuidoost Brabant zijn er zo 1700 bankzitters.” Na de opening van haar kantoor aan de Hemelrijken in november 2017 telde Pandor al snel 52 cliënten uit de regio Helmond en Eindhoven. Wie buiten Eindhoven woont kan op haar dagbegeleiding blijven rekenen – mits andere gemeenten niet net gaan bezuinigen. Pandor is ook in Zeeland en West Brabant actief.
,,We hebben jongeren geholpen die al vijf tot zes jaar thuiszitten”, vertelt Pandor-medewerkster Jeanne van Beers. ,,Soms met ouders die niet naar hen omkijken, soms met ouders die wanhopig zijn omdat hun kind zelfs zijn kamer niet af wil. Eén Eindhovense jongen was van acht scholen afgegooid. Nu volgt hij een leerwerktraject in een tuincentrum, en als hij zijn takenmap vol heeft, krijgt hij een branchegericht certificaat. Een meisje met ernstige psychosociale problemen zat al anderhalf jaar in een crisishuis van de GGzE, waar jongeren eigenlijk maar acht weken mogen blijven. Ze wisten niet wat ze met haar aan moesten. Wij hebben haar vertrouwen weten te winnen en haar laten ontdekken wat ze zelf wil. Zij volgt nu een opleiding tot goudsmid.”
Fluiter kreeg tot nu toe geen inhoudelijke reactie van de gemeente op het feit dat hij met 10.000 euro niets kan. ,,Moeten we die vijftien Eindhovense jongeren dus gewoon buiten zetten? Hebben ze eindelijk weer hoop, moeten wij die nu weer de grond in boren? De gemeente heeft bij het invoeren van budgetplafonds helemaal niet gekeken naar de cliënten zelf, naar wat er nodig is. Het is absurd.”
Het ED legde de situatie van Pandor voor aan wethouder Renate Richters. Ze zei hierop dat cliënten altijd bij een andere aanbieder terechtkunnen. Zorgaanbieders hebben volgens de wethouder een leverplicht en moeten er dus voor zorgen dat cliënten goed worden overgedragen. Onzin, aldus Fluiter: ,,Álle zorgaanbieders zitten met het probleem dat ze minder geld krijgen. En hoezo wil de gemeente ons een leverplicht opleggen, als ze de geldkraan dichtdraait?”
Fluiter denkt dat de gemeente uiteindelijk veel duurder uit zal zijn. ,,Als je deze groep jongeren niet helpt, is de kans groot dat ze later in de bijstand terechtkomen, verslaafd raken of in de criminaliteit belanden.”
BRON: ed.nl